India moet verantwoordelijken voor moorden en verdwijningen berechten

In Kashmir en in het noordoosten van India klagen afscheidingsbewegingen over de hardhandige manier waarop de centrale overheid en het leger de eenheid van India handhaven. Die ijzeren-vuist-politiek is niet nieuw. Dat blijkt uit een nieuw rapport waarin de blijvende straffeloosheid van de vuile oorlog tegen de Sikh-separatisten uit de jaren 1980 aangeklaagd wordt.
De Indiase deelstaat Punjab wou in 1980 meer lokale autonomie verwerven, maar stootte op een njet uit Delhi. Daarop reageerden ontevreden Sikh separatisten met bomaanslagen en gewapend verzet. Het geweld bereikte een hoogtepunt op 4 juni 1984, toen het Indiase leger de Gouden Tempel van Amritsar -de Harmandir Sahib- binnenviel en er duizenden mensen vermoordde. De spiraal van geweld ging nog verder toen Sikh-separatisten reageerden met een aanslag op toenmalig premier Indira Gandhi, wat dan weer aanleiding was tot een ware pogrom tegen Sikhs in Delhi en de rest van het land.
Human Rights Watch en Ensaaf -een Indiase mensenrechtenorganisatie- schrijven dat politieagenten tijdens de jaren van deze “vuile oorlog” een beloning kregen telkens Sikh-militanten gearresteerd of omgebracht werden, waardoor het aantal moorden en verdwijningen nog toenam. Gedurende een periode van bijna tien jaar werden door de Indiase regering elementaire mensenrechten geschonden en tienduizenden mensen vermoord, aldus Protecting the Killers, het rapport van Human Rights Watch en Ensaaf.
Het rapport klaagt vooral het feit aan dat de Indiase regering nog steeds niemand ter verantwoording geroepen heeft. Al bijna drie decennia slaagt het Central Bureau of Investigation van India er niet in om de feiten te onderzoeken of te bewijzen. De duizenden slachtoffers en hun families worden geconfronteerd met langgerekte processen, bevooroordeelde aanklagers en intimidatie.
In Protecting the Killers stellen HRW en Ensaaf dat de straffeloosheid moet stoppen en dat degenen die verantwoordelijken waren voor de moorden en verdwijningen in Punjab vervolgd moeten worden. ‘De Indiase regering mag niet geloven dat deze misdaden zullen opgaan in de mist van de geschiedenis.’ Het belang van diepgaand onderzoek en gerechtigheid is volgens de organisaties overigens ook groot voor al wie vandaag opkomt voor mensenrechten in delen van India waar conflicten woeden.
Meer info over het rapport:
http://hrw.org/reports/2007/india1007/index.htm

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.