India put grondwater snel uit

Grote delen van India kijken aan tegen een ernstig watertekort door aanhoudende overexploitatie van grondwater voor irrigatie. Dat hebben satellietbeelden van de NASA aan het licht gebracht.
Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bestudeerden satellietbeelden van drie staten in het noordwesten van India: Rajasthan, Punjab en Haryana, van 2002 tot 2008. Ze kwamen tot de vaststelling dat het niveau van het grondwater met 4 centimeter per jaar zakt. In de onderzochte periode is daardoor 110 kubieke kilometer grondwater verloren gegaan, terwijl er eigenlijk lichtjes meer neerslag viel dan normaal. Ze publiceerden de resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. 

Ernstige watertekorten


Als de overconsumptie aan het huidige tempo verder gaat, zal India te maken krijgen met ernstige watertekorten, waarschuwen ze. “Grondwater is extreem waardevol”, zegt Matthew Rodell, hydroloog van de NASA en hoofdauteur van de studie. “Het slaat water op in de natte jaren en maakt het beschikbaar in de droge jaren, zodat mensen en boeren droogtes kunnen overleven. Maar grondwater moet duurzaam beheerd worden om die capaciteit niet te verliezen”.
“Als er niet snel maatregelen genomen worden om het grondwater duurzaam te beheren, kan dat ernstige consequenties hebben voor de 114 miljoen inwoners in de regio”, zegt Rodell. “Er kan een tekort aan drinkwater ontstaan en de landbouwsector kan imploderen.”
Volgens de onderzoekers is 95 procent van de teloorgang van het grondwater het gevolg van irrigatie voor rijst, graan en andere gewassen. “Als de boeren kiezen voor minder waterintensieve gewassen en verstandiger irrigeren, zou dat al een flink pak helpen”, zegt Rodell.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.