Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling zoekt nieuwe baas

In woelige tijden van groeiende honger en tegenslagen voor de wereldwijde landbouwproductie zoekt het Internationale Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD) een nieuwe voorzitter. Zes kandidaten dingen om de post, die volgende maand ingevuld moet worden.
Tijdens een twee dagen durende topontmoeting over voedselveiligheid in Spanje maandag waarschuwde de uittredende IFAD-voorzitter, de Zweed Lennart Bage, ervoor dat de voedselprijzen dan wel gezakt zijn sinds de piek in 2008, maar dat “de voedselcrisis nog niet over is. Als de 450 miljoen kleine boeren ter wereld hun productie kunnen opdrijven, kunnen we miljoenen boerenfamilies uit de armoede halen en tegelijk de wereldbevolking helpen voeden.”

“Kandidaat uit ontwikkelingsland”


Daarbij kunnen het IFAD en zijn nieuwe voorzitter een belangrijke rol spelen. De opvolger van Bage wordt verkozen op een bijeenkomst van de raad van beheer van het IFAD op 18 en 19 februari. De zes gegadigden voor de functie zijn Mirza Qamar Beg (Pakistan), Joachim von Braun (Duitsland), Amadou Boubacar Cisse (Niger), Haim Divon (Israël), Kanayo Nwanze (Nigeria) en Phrang Kupar Melville Roy (India).
“We hebben een sterk leiderschap nodig in het IFAD, vooral nu we nog proberen te herstellen van de voedseltekorten van vorig jaar, die deels veroorzaakt zijn door een aantal tegenslagen in de landbouwproductie”, zegt een Aziatische diplomaat. De naderende verkiezing heeft voor een kloof gezorgd tussen ontwikkelingslanden en donorlanden binnen het IFAD. De ontwikkelingslanden maken een vuist voor een nieuwe voorzitter die afkomstig is uit een ontwikkelingsland, omdat het IFAD sinds de oprichting bestuurd is door de donorlanden. Bovendien heeft die meer voeling met de situatie en de noden van de landbouw in ontwikkelingslanden, zo pleiten ze.
De verkiezing komt op een erg belangrijk moment: in 2008 piekten de voedselprijzen en kregen de ontwikkelingslanden opnieuw te maken met ernstige moeilijkheden om hun bevolking van voedsel te voorzien. Op de top in Madrid maandag zei Jacques Diouf, directeur-generaal van voedsel- en landbouworganisatie FAO, dat wereldwijd bijna één miljard mensen honger hebben. Hij ijvert voor een investering van dertig miljard dollar in de landbouw om de voedselproductie in de ontwikkelingslanden te verdubbelen tegen 2050.
Ook de Spaanse premier Jose Luis Rodríguez Zapatero zei dat de honger en armoede in de wereld niet kunnen verminderd worden zonder vernieuwingen in de landbouw.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.