Iraanse bevolking wil betere banden met VS

Meer dan drie op vier Iraniërs is voorstander van betere betrekkingen met de Verenigde Staten, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek door de organisatie Terror Free Tomorrow (TFT).
Meer dan drie op vier Iraniërs is voorstander van betere betrekkingen met de Verenigde Staten, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek door de organisatie Terror Free Tomorrow (TFT).
Maar liefst 77 procent van de 1001 respondenten is voorstander van normale diplomatieke en economische betrekkingen tussen Teheran en Washington. Een vrijhandelsakkoord tussen de twee landen is daarvoor de beste oplossing, vindt 69 procent.
Iets meer dan de helft van respondenten (52 procent) vindt wel dat Teheran kernwapens moest ontwikkelen, hoewel meer dan 70 procent zei dat ze voorstander waren van een akkoord waarbij de regering het kernwapenprogramma liet vallen in ruil voor buitenlandse hulp en investeringen.

Israël


De Iraniërs mogen dan al neigen tot vriendschap met de VS, over Israël houden ze er heel andere opvattingen op na. Amper één op vier respondenten was voor een vredesverdrag waarin Israël als staat erkend werd, zelfs al is daar een onafhankelijke Palestijnse staat aan gekoppeld. Twee op de drie ondervraagden was voorstander van Iraanse militaire en financiële hulp aan de Palestijnse verzetsgroepen.
Tegelijk zei 52 procent dat ze een vredesverdrag met Israël wel zouden steunen als het onderdeel vormde van een groter verdrag dat tot betere betrekkingen met Washington zou leiden.
Uit de enquête bleek dat de meerderheid van de Iraniërs de economie bestempelde als hun belangrijkste zorg, gevolgd door vrije en eerlijke verkiezingen, een vrije pers en betere relaties met het westen.
“De honger naar een democratisch systeem is er”, zegt TFT-voorzitter Ken Ballen. “Net als de nood aan westerse humanitaire hulp en investeringen in Iran.”
Het onderzoek komt er net voor de Iraanse verkiezingen vrijdag, waarin president Mahmoud Ahmadinejad een tweede ambtstermijn ambieert. Volgens analisten kan dat lastig worden omdat zijn grootste concurrent, eerste minister Mir Hossein Mousavi, gesteund wordt door de populaire voormalige president Mohammad Khatami.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.