'Iran heeft niet voor 2013 atoombom'

Iran zal waarschijnlijk pas in 2013 in staat zijn voldoende hoog verrijkt uranium (HEU) te produceren voor een nucleair wapen. Dat stelt de Amerikaanse inlichtingendienst INR. De conclusies van de dienst spreken andere recente berichten in de media tegen.
Het INR is onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het hoofd van Amerikaanse inlichtingendiensten, Dennis Blair, overlegde de resultaten in februari al schriftelijk aan de senaatscommissie die verantwoordelijk is voor veiligheidskwesties.
De publicatie van de onderzoeksresultaten komt op een bijzonder gevoelig moment, nu de Verenigde Staten debatteren over de te varen koers ten opzichte van Iran na de betwiste verkiezingen in juni en het geweld tegen demonstranten dat daarop volgde.
Veel Iran-analisten adviseren de VS voorlopig niets te doen en af te wachten hoe de politieke situatie in Iran zich ontwikkelt. Zij vinden het dat streven naar betere betrekkingen met Iran even in de ijskast gezet moet worden en dat de regering er goed aan doet tegelijkertijd confronterende maatregelen, zoals aanvullende sancties, te vermijden.
Maar haviken in de VS en Israël beweren dat het geen tijd te verliezen is als het gaat om het Iraanse nucleaire programma. Zij vinden dat de VS sancties moeten instellen die gericht zijn op de Iraanse import van olieproducten, als het land zich voor eind september niet toegankelijker opstelt.

Mossad


Al lange tijd zijn er speculaties over een unilaterale Israëlische aanval op Iraanse nucleaire installaties. Israël sluit de mogelijkheid daartoe over te gaan niet uit, als er te weinig vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen met Iran.
De INR-schatting dat Iran niet voor 2013 in staat zal zijn een atoombom te maken, sluit aan bij enkele andere schattingen waarin gesteld wordt dat het nog jaren kan duren voordat Iran een nucleair wapen kan ontwikkelen. De Israëlische veiligheidsdienst Mossad stelde in juni dat Iran in 2014 in staat zal zijn een atoombom te lanceren. Iran heeft altijd ontkend dat het atoomwapens ontwikkelt, het land stelt dat het nucleaire programma alleen burgerdoelen dient.
In de afgelopen maanden verschenen echter ook meer alarmerende berichten in de media. Die berichten suggereren dat haast geboden is om een Iraanse atoombom te voorkomen. Afgelopen maandag stelde de Britse krant The Times dat Iran de techniek in huis heeft en dat voor de laatste stap nog slechts toestemming van de hoogste leider, ayatollah Ali Khamenei, nodig is.
De krant, die zich baseert zich op niet met naam genoemde “westerse inlichtingenbronnen”, stelt dat Iran in staat is binnen een jaar na opdracht van Khamenei een atoombom te produceren. De Israëlische krant Haaretz suggereerde donderdag dat de schatting van “een jaar” door de Israëlische militaire inlichtingendienst is gelekt naar The Times.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.