Iran naar de stembus

Iran herverkiest vandaag president Mahmoud Ahmadinejad of zal het bolletje kleuren bij één van zijn twee hervormingsgezinde uitdagers, Mir Hossein Mousavi of Mehdi Karroubi. Mousavi komt steeds sterk opzetten in de peilingen, reden genoeg voor de oppositie om te vrezen voor gesjoemel met de verkiezingsresultaten.
Volgens een peiling in opdracht van de Iraanse regering kan Mousavi zelfs winnen als er zoals verwacht een tweede ronde komt op 19 juni.
Maar een groep ambtenaren uit het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken sloeg zondag alarm. In een brief aan ayatollah Ahmad Jannati, de voorzitter van de machtige Raad der Wachters, stelden ze dat er 59,6 miljoen stembiljetten zijn gedrukt voor de eerste kiesronde op vrijdag 12 juni, terwijl het ministerie van Binnenlandse Zaken officieel zegt dat het er maar 56 miljoen zijn.
Er zijn ook ruim twee keer meer verkiezingsstempels in omloop dan er kiesbureaus zijn. ‘De stempels zijn rondgestuurd zonder geschreven procedures, en dat is het gevaarlijkste en meest zorgwekkende aspect’, schrijven twee verantwoordelijken uit de campagneteams van de presidentskandidaten.
Volgens Mahmoud Shamsolvaezin, een analist in de Iraanse hoofdstad, kan Ahmadinejad twee tot drie miljoen stemmen extra achter zijn naam krijgen door fraude. Maar hij gelooft dat dit niet voldoende zal zijn om de zege van de hervormingsgezinden te verhinderen.

Honderdduizenden aanhangers


Honderdduizenden aanhangers van Mousavi vormden maandag een mensenketting in de Iraanse hoofdstad Teheran. Het kwam tot een botsing tussen de mensenketting en supporters van Ahmadinejad die verzamelden aan de ‘Imam Ruhollah Khomeini Moskee’, genoemd naar de vorige Iraanse Ayatollah.
De twee politieke kampen botsen ook qua ideeën over hoe het land bestuurd moet worden en ‘denken elk dat het land en het islamitische systeem gedoemd zal zijn als de tegenpartij wint’, schrijft een plaatselijke correspondent van NRC Handelsblad in Teheran.
Ook Twitter, Facebook en allerlei andere sociale netwerksites spelen een belangrijke rol in de verkiezingscampagne.’De hervormers gebruiken Facebook om de officiële staatsmedia te omzeilen’, zegt Mehdi Semati, professor Communicatie aan de Universiteit van Illinois in The Seattle Times. ‘Die zijn immers impliciet of expliciet regeringsgezind.’ 

Debat


Enkele dagen voorheen debatteerden de twee kandidaten -Ahmadinejad en Mousavi- rechtstreeks op televisie. Mousavi stelde dat de buitenlandse politiek van de huidige president het land beschadigd heeft. ‘We hebben schande over ons land gebracht. We hebben grove conflicten met ander landen ontwikkeld.’ Ook bekritiseerde hij de volharding van Ahamdinejad in de ontkenning van de Holocaust.
Ahmadinejad counterde de kritiek. Hij speelde in op de vaderlandse trots van het publiek en speelde ook op de man: ‘Waar haal je het geld vandaan om je campagne te financieren?’, haalde hij plots uit naar zijn tegenstander. Hij insinueerde dat Mousavi gefinancierd wordt door de zonen van voormalig president Rafsanjani, die hij beschuldigt van corruptie.
De spirituele leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, uitte in de Britse krant The Guardian zijn ongenoegen over het verloop van het debat. Hij gaf de Iraanse president een zeldzame veeg uit de pan. Hij hekelde de manier waarop Ahmadinejad de tegenstand onderuithaalde om de bovenhand te halen.

Betere relaties


Meer dan drie op vier Iraniërs is voorstander van betere betrekkingen met de Verenigde Staten, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek door de organisatie Terror Free Tomorrow (TFT). Slechts één op vier respondenten is voor een vredesverdrag waarin Israël als staat erkend werd, zelfs al is daar een onafhankelijke Palestijnse staat aan gekoppeld. Twee op de drie ondervraagden is voorstander van Iraanse militaire en financiële hulp aan de Palestijnse verzetsgroepen.
Tegelijk zegt 52 procent dat ze een vredesverdrag met Israël wel zouden steunen als het onderdeel vormde van een groter verdrag dat tot betere betrekkingen met Washington zou leiden. Uit de enquête bleek nog dat de meerderheid van de Iraniërs de economie bestempelde als hun belangrijkste zorg, gevolgd door vrije en eerlijke verkiezingen, een vrije pers en betere relaties met het westen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.