Kameroense meisjes getuigen over 'strijken van borsten' - interviews

De elfjarige Josiane Matia uit de Kameroense hoofdstad Yaoundé loopt trager naar huis dan haar klasgenootjes. Ze klaagt over de pijn die de strakke band om haar borstkas veroorzaakt. Die moet ze al drie maanden dragen van haar moeder. “Daarvoor gebruikte mijn moeder een verhitte maalsteen om mijn borsten te masseren”, zegt het kind.
Kameroen is een campagne gestart tegen het ‘strijken’ van borsten, een gebruik om voortijdige borstvorming bij meisjes tegen te houden. IPS zocht meisjes en vrouwen als Josiane op en laat ze zelf hun verhaal doen.

“Nu nog onderzoekt mijn moeder elke avond mijn borsten en masseert ze, soms met de stamper”, zegt Josiane. “Ik moet luid huilen van de pijn, maar zij zegt: ‘Hou vol, mijn dochter. Je bent jong en het heeft geen zin op jouw leeftijd borsten te hebben’.”

“Toen ik op een dag thuiskwam van school volgde mijn tante me naar binnen en vroeg ‘wat heb je daar, op je borst?”, vertelt Ariane Elouna. Ariane’s moeder verhitte de maalsteen en vroeg haar dochter zich uit te kleden. “Ze begon hard over mijn borsten te wrijven. Ik kon die pijn niet verdragen, en vluchtte de volgende dag naar onze buur. Daar heeft diens zoon me verkracht en zwanger gemaakt.” Ariane is nu vijftien en heeft een zoontje van drie maanden.

Iets gelijkaardigs overkwam Jeanine Efon, nu 23. Zij liep op haar dertiende weg van huis om aan de pijnlijke behandeling te ontkomen. Ze ging naar haar oom en tante, maar ook die probeerden haar borsten plat te houden. Dus liep ze weer weg. Ze kwam terecht bij een buur die leek te sympathiseren, maar haar dezelfde avond verkrachtte.

Dan is er nog Brenda Mahop een eerstejaarstudente rechten aan de universiteit van Yaoundé II-Soa. Ze herinnert het zich nog levendig. “Mijn tante en mijn moeder klopten elke dag op mijn borstkas toen ik amper tien jaar oud was. Ik huilde eindeloos.” Vandaag heeft Brenda hartproblemen, en ze vraagt zich af of het iets te maken heeft met wat toen gebeurde. Haar ervaringen hebben haar gemotiveerd deel te nemen aan de campagne tegen de praktijk, die uitgaat van ongehuwde moeders van Renata, het Nationale Netwerk van de Verenigingen van Tantes.

Josiane, Ariane, Jeanine en Brenda zijn geen uitzonderingen in Kameroen. Het Duitse Agentschap voor Technische Samenwerking GTZ voerde een onderzoek naar de praktijk en schat dat die maar liefst 3,8 miljoen tienermeisjes bedreigt. Volgens Flavien Ndonko, een arts die voor het GTZ werkt, zegt dat ongeveer één Kameroens meisje op vier behandeld wordt met verhitte maalstenen, stampers of lepels. De praktijk is in alle tien de provincies wijdverbreid.

Ouders vinden dat de behandeling noodzakelijk is om te voorkomen dat mannen te vroeg achter hun dochters aanzitten. Ze willen beschamende tienerzwangerschappen voorkomen en beletten dat de meisjes hun studies afbreken.

“Behalve de pijn en het trauma dat het strijken van borsten veroorzaakt, kan het ook leiden tot ziekten als borstkanker, cysten en depressie”, zegt Marie Claire Eteki, arts bij het Kameroense ministerie van Gezondheid.

De Kameroense overheid steunt van de campagne van Renata om ouders bewust te maken van de gevaren van de praktijk. “Maar dat volstaat niet”, vindt Bessem Ebanga, hoofd van Renata. Zij wil dat strijken van borsten bij wet verboden wordt. Eric Effemba van het ministerie voor Vrouwen en Familie zegt dat zijn departement samenwerkt met verenigingen om een wet op te stellen. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.