Katanga uitgeleverd aan Den Haag

De voormalige leider van het FRPI (Forces de résistance patriotiques en Ituri), Germain Katanga, is vandaag door Congo overgedragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij zal er berecht worden op basis van diverse aanklachten rond misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC).
Tussen januari 2002 en december 2003 doodden de troepen van katanga honderden inwoners van ondermeer het dorpje Bogoro. Vrouwen werden gevangengenomen als seksslaven. In Ituri, een district in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo, vielen tussen 1999 en 2003 volgens de Verenigde Naties meer dan 60.000 doden bij aanvallen door rebellen.

Lubanga


In maart 2006 leverde DR Congo al rebellenleider Thomas Lubanga uit aan het strafhof. ‘Toen Lubanga uitgeleverd werd aan het strafhof wisten, we dat dit onze eerste zaak was in de DR Congo, maar zeker niet de laatste’, zegt Luis Moreno-Ocampo, de procureur van het Internationaal Strafhof aan het VN-agentschap IRIN. ‘Vandaag zit een tweede persoon achter de tralies, en hij is zeker niet de laatste’.
De Belgische minister van Buitenlandse Zaken verheugt zich over het nieuws. ‘Het feit dat Katanga  zich nu voor de rechtbank moet verantwoorden, is een nieuwe stap in de strijd tegen de straffeloosheid in de DRC’, zegt De Gucht. De minister hoopt dat de aanhouding een belangrijk signaal zal sturen naar rebellen die nog altijd wreedheden begaan in Oost-congo: ‘Zij zullen zich vroeg of laat voor hun misdaden moeten verantwoorden’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.