Keniaanse jongeren verbroederen op het voetbalveld

De hele week staat de Keniaanse hoofdstad in het teken van “Kicks for Peace”, een voetbaltoernooi waar meer dan honderd multiculturele teams aan deelnemen. Terwijl de politici geen compromis lijken te kunnen vinden, komen jongeren door sport nader tot elkaar.
Anthony Njoroge speelt de bal door naar David Onyango, die de bal met een mooie pass in het net schiet. De toeschouwers in Huruma Stadium juichen, en Onyango wordt omhelsd.
Dit is Nairobi, in de sloppenwijk Eastlands. Het lijkt alledaags, maar toch is het nog maar een paar dagen geleden dat Onyango, een Kikuyu, en Njoroge, een Luo, verstrikt waren in het etnische geweld. Dat teistert het land sinds 27 december, toen de oppositie Mwai Kibaki beschuldigde van verkiezingsfraude. De woede is vooral gericht op de Kikuyu, de stam die ervan wordt beschuldigd te veel macht te hebben in de politiek en de economie. Een aantal districten, vooral in de sloppenwijken, zijn gevaarlijk geworden voor bepaalde etnische groepen. Mensen zijn massaal gevlucht naar wijken waar hun stamgenoten wonen.
“Vroeger maakte het ons niet uit van welke stam je kwam”, zegt Njoroge. “Ik wil niet worden gezien als Kikuyu.”

Verzoening


De voetbalwedstrijd is deel van een toernooi dat bedoeld is om etnische spanningen uit het veld te sturen. Voorrondes worden gespeeld in acht sloppenwijken en bij de finale op zondag worden verschillende hoogwaardigheidsbekleders verwacht.
“Met voetbal kun je de bal niet naar je beste vriend spelen of naar een stamgenoot, maar naar een teamgenoot. We willen dat de jongeren dat ook in hun dagelijks leven in hun hoofd houden”, zegt John Muiruri van de African Medical & Research Foundation (AMREF), een van de sponsors.
Buiten de wedstrijden worden sketches en discussies georganiseerd over vrede en verzoening. Calvin Mbugua, die de teams in Huruma heeft helpen organiseren, heeft zijn persoonlijke ervaring in de strijd gegooid. “Ik ben een Kikuyu, maar ik ben opgevoed door een Luobuurman. Wij hadden geen eten, dus ik kreeg eten van hem. Ik ben als een kind voor hem, en stammenverschillen kwamen nooit in ons op”, zegt hij. “De haat die onze gemeenschap binnendringt, moet worden gestopt.”

Kalmte


De situatie is gekalmeerd door de bemiddeling van Kofi Annan, de voormalige secretaris-generaal van de VN, maar er is nog steeds vijandigheid onder bewoners. “Ze kennen de mensen die hen in elkaar hebben geslagen of hun huis hebben verbrand. Dat kunnen ze moeilijk vergeven. Door het toernooi willen we het zaad van vergeving zaaien in de armste buurten van Kenia.”
Er zou nu een overeenkomst zijn tussen Kibaki’s Party of National Unity (PNU) en de Orange Democratic Movement (ODM), maar de PMU ontkent dat. Kofi Annan sprak dinsdag in het parlement van een mogelijke “grote coalitie”.
“Onze vriendschap wordt niet geraakt door het geweld”, zegt Mary Wanjiru, die net twee goals voor haar team heeft gescoord en wier beste vriendin een Luo is. “Maar je kan wel de spanning voelen door de gevoelens die worden verspreid door mensen die een punt maken van etniciteit.”
“De politici vechten voor de macht, maar voor ons maakt het niet uit: onze angsten, wensen en moeilijkheden blijven dezelfde.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.