"Kerken perfect voor zonne-energie"

Kerkgebouwen zouden massaal zonnepannelen moeten installeren. Hun daken zijn vaak perfect gericht op het zuiden, en zo kunnen ze miljoenen euro’s verdienen. Dat zegt de Britse energieproducent British Gas. In België en Nederland zijn de voorbeelden schaars.
De energiereus onderzocht het potentieel van de kerkgebouwen in Groot-Brittannië en berekende dat de gebouwen samen 29 miljoen pond (34,6 miljoen euro) per jaar aan stroom zouden kunnen opwekken. Daarenboven kunnen ze zelf nog eens 5  miljoen pond (6 miljoen euro) uitsparen aan elektriciteitsrekeningen.
Veel kerkgebouwen zijn gericht naar het oosten, waardoor ze over een groot dakoppervlak beschikken dat pal op het zuiden gericht is en het grootste deel van de dag veel zonlicht krijgt.
Alle kerkdistricten in Engeland draaien met verlies, zegt British Gas, en zo kunnen de extra inkomsten dus best gebruikt worden. “De mogelijke energiebesparingen zijn erg goed nieuws voor de religieuze gebouwen in het Verenigd Koninkrijk”, zegt Phil Bentley, directeur van British Gas. “Ze geven de congregaties ook de mogelijkheid om hun parochie te leiden in de strijd tegen de klimaatverandering en Groot-Brittannië op weg te helpen naar een CO2-arme samenleving.”
De kerken kunnen immers niet alleen een pak geld uitsparen, maar ook zo’n 42.000 ton CO2 uistparen, het equivalent van zeshonderd transatlantische vluchten.

Lange weg


In België en Nederland is er alvast nog een lange weg te gaan. “Bij mijn weten zijn er ook in Nederland nog geen kerken uitgerust met zonnepanelen”, zegt David Ketel van de werkgroep Kerk en Energie. “Er is zeker interesse, maar het financiële kostenplaatje is niet erg gunstig en het subsidiebeleid in Nederland is niet geschikt voor kerkgebouwen.”
In Vlaanderen begeleidt Ecokerk, een project van Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede (NRV), parochies om zuiniger om te gaan met energie. “Er zijn al enkele kerken die over zonnepanelen beschikken, en we werken daar zeer intensief aan”, zegt Thomas Holvoet van NRV. “Maar er zijn verschillende obstakels. Zo is een derde van de kerken in Vlaanderen beschermd monument.” Dat maakt het plaatsen van zonnepanelen erg ingewikkeld, zegt Holvoet, en enkele mislukkingen hebben andere parochies afgeschrikt. 
“Bovendien beschikken kerken vaak niet over de middelen om dergelijke investeringen aan te kunnen”, zegt hij. “En tot slot is er de onzekerheid. Gezien de besparingsoefeningen weten kerken niet altijd weten of ze over enkele jaren nog wel een kerk zullen zijn, en dan is het moeilijk om zulke investeringen te doen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.