Korting op het boek 'Spiegelpaleizen' van Ruddy Doom

Een pleidooi tegen de verschraling van het denken rond identiteit

Uitgeverij ASP biedt de lezers van MO* en MO.be een korting van 20% aan bij aankoop van het boek ‘Spiegelpaleizen’ van professor Ruddy Doom. In dat boek houdt de Gentse professor een pleidooi tegen de verschraling van het denken rond identiteit. Profiteer nu van de korting en bestel dit interessante boek.

Korte inhoud

Toen West-Europa zich nog in het centrum van het politiek-economische wereldsysteem bevond en zichzelf daardoor als referentiepunt voor de mondiale cultuur zag, hoefde het zich niet te verdiepen in de vraag: “Hoe kijken de ‘anderen’ naar ons?” Met de verschuivende machtsverhoudingen zijn evenwel veel van de vroegere vanzelfsprekendheden verdampt.

Hoe de leiders van de Volksrepubliek China ons evalueren, of hoe de islami(s)tische wereld ons definieert, doet er wel degelijk toe, zij het om uiteenlopende redenen. In een multipolaire wereld hebben wij niet langer het alleenrecht de anderen een plaats te geven maar worden wij zelf een rol toegemeten. Het gevaar is reëel dat we terugvallen op een loopgravenidentiteit en de ‘anderen’ als vijanden bestempelen, omdat die onze belangen belagen. Dat een aantal van deze belangen helemaal niet te rechtvaardigen vallen, of dat er geen redenen zijn om er een monopolie op te eisen, wordt al eens uit het oog verloren.

Bij dit alles wordt het cliché over ‘de anderen’ niet geschuwd en gaan we eerder af op percepties dan op de werkelijkheid. In dit boek wordt gepleit voor een genuanceerde benadering van de problematiek van het benoemen en benoemd te worden. Tevens wordt gepoogd om het proces ervan een solidere basis te verschaffen, los van de retoriek, maar refererend aan bredere machtsrelaties.

Spiegelpaleizen is één pleidooi tegen de verschraling van het denken rond identiteit die al te vaak gezien wordt als vastomlijnd en statisch in de tijd. Vandaar dat ook de structuur ervan eerder lijkt op een wandeling met wisselende perspectieven dan wel op een rit over de autosnelweg van dat ene gelijk.

Met ‘Spiegelpaleizen’ schreef Ruddy Doom een erudiete en kritische reflectie voor een breed en divers publiek met belangstelling voor politiek, politieke retoriek, media en communicatie, filosofie, culturele antropologie, de ontwikkelingsproblematiek en hoe dit alles zich in een mondiale context tot elkaar verhoudt en met elkaar verweven is.

Over Ruddy Doom

Ruddy Doom (°1947) is als hoogleraar verbonden aan de UGent, en werkt aan de ‘Vakgroep Studie van de Derde Wereld’. Zijn voornaamste onderzoeksterrein betreft politieke conflicten in het Globale Zuiden. Recent publiceerde hij Politics of Identity and Economics of Conflict in the Great Lakes Region (2000) (Ed); Klaagzang op de Gele Rivier (2005) en Conflict en ontwikkeling: overleven in de grensgebieden van de globalisering (2008) (Ed).

20% korting

Het boek ‘Spiegelpaleizen’ bevat ook een voorwoord van MO*hoofdredacteur Gie Goris. Het telt 233 bladzijden en kost 25 euro.

Lezers van MO* en MO.be krijgen een korting van 20% bij aankoop van het boek via www.aspeditions.be of info@aspeditions.be met vermelding van kortingscode MO111.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.