Lentevergadering in het teken van IMF-hervorming

Hoe kunnen de snel groeiende ontwikkelingslanden beter vertegenwoordigd raken in het Internationaal Monetair Fonds? Dat is één van de onderwerpen waarover beleidsmensen en bankiers uit heel de wereld zich dit weekend buigen op de traditionele lentevergadering van de Wereldbank en het IMF in Washington. De stabiliteit van de wereldeconomie en de investeringen die nodig zijn om de energievoorziening op peil te houden, zijn twee andere hoofdthema’s.

Een aanzienlijk deel van de 184 lidstaten van het IMF wil dat de toenemende economische macht van landen in Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten ook een vertaling krijgt in het bestuur van het IMF. Er ligt onder meer een voorstel op tafel om het bruto binnenlands product het belangrijkste criterium te maken voor de vertegenwoordiging van landen in de instelling, en om meer gewicht toe te kennen aan de opkomende economieën.

Zowel ontwikkelingslanden als industrielanden stellen ook dat het IMF, ooit een van de belangrijkste architecten van de wereldeconomie, aan belang inboet. Steeds meer landen doen geen beroep meer op de leningen van de instelling en luisteren dus ook niet meer naar de adviezen die eraan vasthangen. De discussie in Washington zal vooral draaien rond de Medium-Term Strategy van het IMF, een plan dat de instelling heeft uitgewerkt om toch relevant te blijven.

De Verenigde Staten, de belangrijkste aandeelhouder van het Fonds, willen een ander onderwerp op de voorgrond schuiven. De Amerikanen eisen een discussie over de grote handelsoverschotten die China, andere Aziatische landen en veel olie-exporterende landen jaar na jaar boeken. Ze hopen een meerderheid van landen achter zich te krijgen om China en andere Aziatische landen aan te manen een ander monetair beleid te voeren. Nu zwengelen die landen volgens de VS via een kunstmatig zwak gehouden munt hun export aan, ten koste van de industrielanden. Maar andere landen kunnen dan weer hun pijlen richten op het grote Amerikaanse overheidsdeficit dat de financiële markten dreigt te ontwrichten.

Propere handen en propere energie

Wereldbankbaas Paul Wolfowitz hoopt op aandacht voor zijn inspanningen tegen de corruptie. De Wereldbank dringt aan op stappen om het opkomende internationale systeem van controles en preventieve maatregelen te versterken dat het corrupte staten en ondernemingen moeilijker maakt.

Propere energie is nog een thema op de agenda van het Development Committee, een gezamenlijk comité van de bestuurders van de Wereldbank en het IMF. De leden bespreken een studie van de Wereldbank over het opvoeren van de energieproductie in de ontwikkelingslanden. Dat zou vooral moeten gebeuren met energiebronnen die geen of weinig broeikasgassen produceren. Volgens de Wereldbank zijn daarvoor zware investeringen nodig. Er zouden nieuwe financiële instrumenten moeten komen om meer geld naar het Zuiden te kanaliseren.

Protest

Er is zoals altijd ook protest tegen de lentevergadering. Actievoerders willen dat ook schuldverlichting en de verhoging van de ontwikkelingshulp weer centraal komen te staan. Dat waren de belangrijkste onderwerpen vorig jaar. Corruptie, het stokpaardje van Wolfowitz, is ook een campagnethema. De critici van de Wereldbank vinden dat de instelling vroegere leningen aan landen met corrupte machthebbers moet kwijtschelden. De bevolking van die landen is er immers nooit beter van geworden. De Wereldbank moet volgens hen ook afstand nemen van multinationale ondernemingen die investeren in omstreden projecten.(PD/ADT)


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.