MTV geeft mensenhandel een gezicht

MTV, de meest populaire muziekzender in Azië, zal binnenkort schokkende reportages van een half uur gaan uitzenden over mensenhandel, te beginnen in Thailand op 18 september.
Geen glitter en glamour, maar gewoon rauwe en soms schokkende beelden moeten de jonge kijkers wakker schudden. Drie getuigen brengen met hun verhalen de mensenhandel dichtbij: Anna, die gedwongen de prostitutie in de Filipijnen is ingegaan, de Indonesische Eka die werd misbruikt als thuishulp in Singapore, en Min Aung uit Birma, die vertelt over zijn ervaringen in een fabriek in Thailand waar hij zo goed als opgesloten zat.
MTV gaat zich op het thema richten omdat de kijkers (15- tot 29-jarigen) de belangrijkste doelgroep zijn voor mensenhandelaars. “Bewustwording onder jongeren is de sleutel tot de oplossing”, zegt Tom Ehr, directeur van MTV Europe Foundation bij de lancering van de documentaire met de naam: ‘MTV Exit: End Exploitation and Trafficking’.
Het programma, dat in Thailand wordt gepresenteerd door de populaire zangeres Tata Young, is geproduceerd door MTV met steun van USAID, de uitvoerder van de officiële Amerikaanse ontwikkelingshulp. De documentaire wordt ook vertoond in onder meer Japan, Taiwan, China, de Filipijnen, Indonesië, Maleisië en Singapore.
Volgens James Entwistle van de Amerikaanse ambassade in Bangkok lopen de schattingen van het aantal verhandelde mensen uiteen van honderdduizenden tot miljoenen. “Maar ongeacht het precieze aantal, voor mensenhandel is geen excuus. Daarom draagt mijn rergering meer dan 74 miljoen dollar (54 miljoen euro) bij aan programma’s tegen mensenhandel, in 70 landen.”
De Verenigde Naties schatten dat er in de mensenhandel per jaar wereldwijd 32 miljard dollar (23,4 miljard euro) omgaat.
Naast pijnlijke en emotionele verhalen van overlevenden en de schokkende nagespeelde verkrachtingen en mishandelingen zijn er in de reportage ook interviews te zien met de daders. Een Filipijnse ronselaar, alias ‘De Voorzitter’, die meisjes de prostitutie in dwingt, vertelt wat voor vreselijke dingen de meisjes moeten meemaken, en dit wordt bevestigd door ‘Ama’, een Chinese klant die toegeeft te betalen voor seks met verhandelde meisjes.
“Deze twee mensen waren het moeilijkst te pakken te krijgen”, legt campagnedirecteur Simon Goff van MTV Thailand uit. “Maar toen we eenmaal contact met ze hadden, deden ze direct mee, zonder voorbehoud. De Filipijnse handelaar liep door zijn bordelen en liet alles zien. Aan het eind van het filmen liet hij zelfs toe dat we hem helemaal filmden. Dat was verbazingwekkend.”
Presentatrice Tata Young zegt dat ze “misselijk” was na de eerste filmdag. “Ik moest thuis overgeven van wat ik aan misbruik had gezien. Het doet zo’n pijn, ik wil absoluut mijn best doen om mensen hier bewust van te maken en te laten zien hoe we dit kunnen voorkomen.”
Volgens humantrafficking.org, een website die mensenhandel wil tegengaan, worden Thaise vrouwen naar Australië, Bahrein, Japan, Maleisië, Singapore, Zuid-Afrika, Taiwan, Europa en Noord-Amerika verhandeld voor commercieel sekswerk. Maar wat veel Thai niet weten is dat in hun land veel mensen uit Birma, Laos, Cambodja en China gedwongen werken op plantages, in de visindustrie en in het sekswerk.
“Thailand is een heel belangrijk land, zowel in bestemming als in doorvoer”, zegt Goff. “Op een bepaalde manier is het zo bekend dat mensen apathisch zijn geworden. We willen hen daaruit krijgen en ze overtuigen iets te gaan ondernemen.” De documentaire geeft suggesties daarvoor, zoals onderwijs en informatie om ervoor te zorgen dat jongeren er niet in worden gelokt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.