Obama brengt ook hoop op ontwapening

De duidelijke wil van de regering-Obama om met de buitenlandse politiek een andere richting in te slaan, brengt binnen de Verenigde Naties hoop op nieuwe stappen op het vlak van nucleaire non-proliferatie en ontwapening.
“Ik denk dat Obama oprecht is in zijn beweringen”, zegt David Krieger van de Nuclear Age Peace Foundation, een lobbygroep die dicht bij de Verenigde Naties aanleunt. “Ik denk dat hij de wil heeft om een vuist te maken tegen de gevestigde belangen.” Veel vredesactivisten zoals Krieger zijn van mening dat de dreiging van een nucleaire catastrofe pas kan verdwijnen als de twee grootste kernmachten bereid zijn om drastische stappen te nemen om hun nucleaire arsenaal te verminderen.
Het non-proliferatieverdrag (NPT) uit 1970 bepaalt dat nucleaire wapens niet verder verspreid mogen worden en dat de vijf officiële kernmachten (de VS, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en China) zich “eerlijk” engageren in onderhandelingen over hun ontwapening. Landen die hun wapenprogramma’s al teruggeschroefd hebben of er geen bezitten, vragen al langer om de eliminatie van alle nucleaire wapens, maar het antwoord van de grote kernmachten was tot nog toe teleurstellend.
De grootste kernmachten zijn momenteel de Verenigde Staten en Rusland. Samen bezitten ze 93 procent van alle kernwapens in de wereld volgens Sipri, een Zweedse denktank die de productie en export van wapens over de hele wereld in het oog houdt. China bezit vierhonderd kernkoppen, Frankrijk 348, Israël en Groot-Brittannië zouden er elk tweehonderd in voorraad hebben. Ook India en Pakistan zouden tachtig en veertig kernkoppen bezitten.

Slechte leerling


Volgens critici zijn de Verenigde Staten de minst verantwoordelijke leerling van de nucleaire klas, omdat ze zich niet alleen niet houden aan hun NPT-verplichtingen, maar ook jarenlang de internationale onderhandelingen over nucleaire ontwapening en non-proliferatie tegengewerkt hebben.
De regering-Reagan bijvoorbeeld keek de andere kant op toen Pakistan een eigen nucleair programma ontwikkelde, en de laatste regering-Bush besloot een nucleaire deal met India te sluiten buiten het NPT om. Diezelfde regering besliste ook een raketschild te ontwikkelen aan de grens met Rusland en weigerde het Comprehensive Test Ban Treaty (CTBT) te steunen dat door deskundigen als sleutelverdrag gezien wordt om ontwapening mogelijk te maken.
“We zijn door donkere jaren gegaan”, zegt Krieger. “Het was een dodelijk plan voor de mensheid.” Tijdens zijn twee ambtstermijnen heeft Bush nooit gesproken over nucleaire ontwapening. In maart 2007 sprak hij wel zijn steun uit voor de ontwikkeling van nieuwe kernwapens. Die beslissing kreeg veel kritiek omdat ze landen als Iran en Noord-Korea een argument gaf bij de ontwikkeling van hun eigen kernprogramma.

Change


De boodschap van de nieuwe Amerikaanse regering lijkt echter radicaal anders: “Een wereld zonder nucleaire wapens is in het belang van de VS en alle landen”, zei Barack Obama onlangs. “Het is onze verantwoordelijkheid om dat engagement aan te gaan, en om hard te werken om van die visie een realiteit te maken.”`
Volgens sommige bronnen zouden er al geheime onderhandelingen zijn om het aantal kernwapens met duizend te verminderen en zou Rusland dat idee niet ongenegen zijn. Maar volgens Krieger is dat enkel mogelijk als Obama een andere positie inneemt ten opzichte van het raketschild in Oost-Europa. Het systeem heeft de Amerikaanse belastingbetaler al honderdduizenden dollars gekost, maar het is nog steeds niet duidelijk of het effectief is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.