Obama's buitenlandse politiek bekoort ook Republikeinen

Colin Powell is waarschijnlijk de meest prominente, maar zeker niet de enige Republikein die op 4 november voor de Democratische kandidaat Barack Obama gaat stemmen. De sympathie van de gematigde vleugel van de Grand Old Party voor Obama heeft niet veel impact op het stemgedrag van trouwe Republikeinen, maar kan wel de keuze van kiezers zonder partijbanden beïnvloeden.
Powell kondigde zijn keuze voor Obama aan op het druk bekeken actualiteitenprogramma Meet The Press zondagavond. Die viersterrengeneraal had tijdens de voorverkiezingen nochtans de campagne van zijn vriend McCain tegen de andere Republikeinse kandidaten financieel gesteund. Volgens Powell is Obama iemand die voor een “transformatie” kan zorgen en die de Amerikaanse rol in de wereld een “nieuw imago” kan geven.
“Ik denk dat de president aan de wereld moet laten zien dat er een nieuwe bewindsploeg is in Washington die graag wil samenwerken met vrienden en bondgenoten en, althans volgens mij, ook bereidschap signaleert om te praten met mensen met wie we vroeger niet wilden praten”, zei Powell, ex-minister van Buitenlandse Zaken onder George W. Bush en stafchef van het leger onder diens vader, George H.W. Bush.
“Wat we niet nodig hebben is een president die het beleid van de voorbije jaren voortzet, ook al gebeurt dat met een nieuw gezicht en een andere, meer individualistische stijl”, vervolgde Powell, daarbij verwijzende naar McCain die zich graag een ‘maverick’ (non-conformist) noemt en er alles aan doet om zich te distantiëren van de immens impopulaire president Bush.
De overstap van Powell is de laatste in een rij van prominente Republikeinen van de gematigde vleugel van de partij. Tot die strekking, die het sterkst staat in het industriële noordoosten van de Verenigde Staten en teruggaat tot voormalig president Dwight Eisenhower, behoort ook de vader van de huidige president, George Bush sr.

Gekaapt


Het was Eisenhowers kleindochter Susan, zelf een expert in buitenlandse politiek, die in naam van een groep Republikeinen een toespraak hield bij de nominatie van Obama op de Democratische Conventie in augustus in Denver. “De Republikeinse partij is gekaapt door een relatief kleine groep en lijkt in niets meer op de partij van Lincoln, (Theodore) Roosevelt of Eisenhower”, schreef Eisenhower in augustus in het blad National Interest, een publicatie van het Nixon Center, een denktank die is genoemd naar ex-president Richard Nixon.
Ook Julie Nixon Eisenhower, de dochter van Nixon die is getrouwd met een kleinzoon van Eisenhower, steunt de kandidatuur van Obama. Voor veel gematigde Republikeinen was de benoeming van Sarah Palin, de gouverneur van Alaska, als kandidate voor het vice-presidentschap, de druppel die de emmer deed overlopen. “McCain vindt zijn campagne belangrijker dan het land”, schreef de Chicago Tribune, die in 161 jaar geen Democratische kandidaat meer had gesteund maar nu partij trekt voor Obama.
“Sorry pa, maar ik stem voor Obama”, schreef Christopher Buckley, de zoon van de invloedrijke conservatieve denker William F. Buckley vorige week op zijn blog The Daily Beast. Net als Powell zei hij ontgoocheld te zijn over de “lage en zinloze” aanvallen van de McCaincampagne tegen Obama. Wat Palin betreft, vroeg Buckley zich af: “Wat heeft hem in godsnaam bezield ?”

Praten met de vijand


Tot nu toe heeft geen enkele zittende Republikeinse volksvertegenwoordiger of senator gezegd dat hij voor Obama zou stemmen. Maar twee prominenten leden van de Senaatcommissie voor Buitenlandse Zaken, Chuck Hagel en Richard Lugar, hebben herhaaldelijk laten verstaan dat ze net als Obama vinden dat je ook met je vijanden diplomatieke contacten moet aanknopen.
In een rede voor de National Defence University prees Lugar Obama omdat hij “terecht waarschuwt tegen de stelling dat vijandige landen moeten worden geïsoleerd of militair in een hoekje gedrumd. In sommige gevallen kan het gevaarlijk zijn niet te willen spreken.” Chuck Hagel wordt intussen getipt als kanshebber voor de post van Buitenlandse Zaken als Obama het haalt.
Dan is er nog de categorie van Republikeinen die tot nu toe hebben vermeden om partij te kiezen voor de ene of de andere kant. Dat is ondermeer het geval voor Brent Scowcroft, die diende onder de presidenten Ford en George Bush sr., en voor George Schultz, de minister van Buitenlandse Zaken onder Ronald Reagan.

Impact op independents


Uit peilingen blijkt dat het stilzwijgen of het overlopen van prominenten Republikeinen weinig impact heeft op het stemgedrag van de basis. Slechts vijf procent van de zelfverklaarde Republikeinen geeft aan niet op McCain te zullen stemmen. Maar de overlopers kunnen wel wegen op de “independents”, de niet-partijgebonden onafhankelijke kiezers, die het merendeel uitmaken van de 10 procent die volgens peilingen nog niet definitief heeft gekozen.
Dat geldt in het bijzonder voor Powell, met zijn staat van dienst in de politiek en het leger. “Powell is als een glas warme melk met een koekje voor de kiezers die wakker liggen van Obama’s gebrek aan ervaring”, zegt Alex Castallanos, een Republikeinse verkiezingsstrateeg, in de New York Times.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.