Pakistaanse bossen vallen ten prooi aan taliban

De wouden in het noorden van Pakistan zijn het laatste slachtoffer geworden van de taliban, in de zoektocht naar inkomsten om hun militaire campagne te financieren. De Swatvallei, ooit een groene long van Pakistan, is bezaaid met boomstronken.

  • isafmedia De Swatvallei lijdt onder ontbossing. De taliban gebruiken de inkomsten van illegale houtkap voor het financieren van hun campagnes. isafmedia

“Bijna in alle beboste gebieden is er meedogenloos gekapt, maar vooral de Swatvallei heeft de voorbije jaren erg geleden”, zegt Jamshaid Ali Khan, secretaris van het lokale bosagentschap SAFI.

Het agentschap werd opgericht in 1997 om de wouden te beschermen en te beheren, een inkomen te voorzien voor lokale arbeiders en de bodemerosie te beperken. Maar het agentschap werd verlamd tussen 2007 en 2009, toen de taliban heersten in de hele vallei. Volgens Jamshaid schakelden de taliban de houtmaffia in om de bossen te kappen en het hout te verkopen aan dumpingprijzen.

Volgens Rahim Gul, onderzoeker aan de Universiteit van Peshawar, is het een ingeburgerde praktijk bij de taliban om geld te verdienen met natuurlijke rijkdommen in de gebieden die ze controleren. “Ze financieren hun campagnes met de verkoop van hout of met hoge belastingen op het vervoer van marmer uit de grensgebieden”, zegt hij.

Ook de overheid is betrokken bij houtkap in de bossen, maar op meer verantwoorde manier. “Een boom heeft honderd jaar nodig voor hij gekapt kan worden voor constructiehout. De overheid kapt pas na een evaluatie en voorziet dan nieuwe bomen. Maar de meeste bomen die de taliban omhakken, zijn nog niet helemaal volwassen.”

Grootschalige ontbossing

In 2005, voor de opstand begon, was de provincie Khyber Pakhtunkhwa goed voor 40 procent van de bossen in het land. Nu wordt geschat dat de taliban tot 80 procent van de wouden in de provincie gekapt hebben.

Minder bossen betekenen ook minder inkomsten voor de twintigduizend gezinnen in Swat en de omliggende districten. Die gebruiken de wouden voor hout om te koken en te verwarmen, als constructiemateriaal en om er dieren te laten grazen.

Volgens minister van Bosbouw Wajid Ali Khan is de provincie een nieuw programma gestart dat dorpelingen aanmoedigt om nieuwe bomen te planten en zo de schade te beperken. “We zijn gesprekken begonnen met parlementsleden, bureaucraten en media om de lokale gemeenschappen in de getroffen gebieden goede plantgewoonten aan te leren”, zegt hij. Er kwamen ook meer dan 20 checkpoints om de illegale houtkap tegen te gaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.