Strijd om groene gordel rond Niamey

In Niamey woedt een hevige strijd om de “groene gordel”, een bosgebied van 2500 hectaren dat de hoofdstad van Niger moet beschermen tegen verwoestijning en zandstormen. Het stadsbestuur wil dat alle illegale bewoners die zich de laatste 25 jaar in de groene long van Niamey vestigden, verhuizen. Maar die denken daar niet aan.
Elke boom telt in het Sahelland Niger en Niamey vreest dat het straks helemaal geen bos meer zal hebben. De eerste bomen van de groene zone werden in 1965 geplant en de begroeiing werd met de jaren almaar weelderiger. Maar sinds een tiental jaar richten illegale houtkap en branden een ravage aan. Die zijn in de eerste plaats op rekening te schrijven van de bewoners van de dorpen die in het natuurgebied zijn verschenen. Door migratie van het platteland naar de hoofdstad, de groei van Niamey zelf en de stijgende woningprijzen daar, nam de druk op het natuurgebied toe.

“Die mensen kappen zonder toestemming bomen om er huizen mee te bouwen en om aan brandhout te komen”, zegt Illia Yahaya, chef van de dienst Herbebossing van Niamey. Brandweerchef Mohamed Sidi zegt dat het bos tijdens het droge seizoen ook nog eens door minstens vijf branden per week wordt getroffen.

Tot 1993 breidde Niamey zijn groene gordel met steun van de VN en de Wereldbank gestaag uit. Zo’n dertig boswachters, die steun kregen van gemotoriseerde beheerders, hielden een oogje in het zeil. Maar toen werd het project stopgezet. Geld om de boswachters te betalen of ten minste brandstof voor de voertuigen van de bosbeheerders te kopen, was er niet meer.

Op illegale houtkap in beschermde gebieden staan relatief zware straffen in Niger: overtreders kunnen een boete tot 800 euro krijgen en drie maanden tot twee jaar cel. “Maar door de laksheid van de overheid zijn de illegale bosbewoners nog nooit verontrust”, zegt Yahaya van de dienst Herbebossing van Niamey.

Begin dit jaar liet het stadsbestuur van Niamey de illegale bewoners van de groene gordel weten dat ze tegen 30 april allemaal weg moesten zijn. Maar drie maanden later is er nog bijna niemand vertrokken. De bewoners eisen een nieuwe vestigingsplaats met alle nutsvoorzieningen. “Wij leven hier al zeker twintig jaar”, zegt Harouna Seydou, een dorpschef uit de Groene Gordel. “Onze kinderen zijn hier geboren en lopen school in de buurt.”

Volgens Abdoulaye Issa, de burgemeester Niamey IV, voert er geen weg voorbij aan de ontruiming van het gebied. “Maar het zal niet manu militari gebeuren”, belooft hij. Niet-gouvernementele organisaties in Niamey vinden dat de overheid de arme mensen in de Groene Gordel met rust moeten laten en in elk geval eerst voor een hervestigingsplaats moet zorgen.

Maman Ibrahim, een hoge ambtenaar die de milieudienst van het stadsbestuur leidt, zegt dat er begin zal worden gemaakt met de omheining van het natuurgebied om nieuwe vestigingen onmogelijk te maken. (PD/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.