Taliban rekruteren schoolmeisjes als zelfmoordterroristen

In de door de Taliban gedomineerde Pakistaanse grensprovincies met Afghanistan verdwijnen schoolmeisjes naar opleidingscentra waar ze worden klaargestoomd als zelfmoordterrorist. Tot nu toe waren het overwegend mannen die in Pakistan zelfmoordaanslagen uitvoerden, maar volgens deskundigen komt daar weldra verandering in.
“Ik heb mijn dochter kunnen redden uit de handen van mensen die van haar een zelfmoordterrorist wilden maken”, zegt Jamilur Rehman, een leraar uit het Tankdistrict in de Noordwestelijke Grensprovincie. De 13-jarige Sameena bevestigt dat zij en de 15-jarige Mushtari Begum door hun leraar godsdienst werden overgeleverd aan twee mannen. De politie vond hen uiteindelijk terug in het noorden van Waziristan, een gebied in de Federaal Bestuurde Stamgebieden.

De meisjes werden naar eigen zeggen op school al voorbereid op een zelfmoordaanslag. “We kregen duizenden clipjes te zien met wreedheden van Amerikaanse soldaten tegen moslims in Irak, in Afghanistan en in Guantanamo Bay. We waren helemaal klaar om Amerikaanse soldaten te gaan doden en Gods zegen te verdienen”, zegt Sameena.

De Federaal Bestuurde Stamgebieden en de Noordwestelijke Grensprovincie zijn de uitvalsbasis voor Talibanmilities die in Afghanistan vechten tegen de NAVO-troepen. “De situatie is bijzonder slecht”, zegt politieofficier Ahma Jamal uit het Tankdistrict. “We hebben de twee meisjes gered van een einde als levende bom, maar er zijn indicaties dat er meer vrouwen worden opgeleid voor een aanslag.”

Dochters komen niet meer naar huis



In de maand juli verdwenen 25 meisjes uit een godsdienstschool in de naburige Swatvallei. “Mijn dochters, de 17-jarige Bakhtshaida en de 18-jarige Jamila, zijn op 2 juli naar de godsdienstschool van Rehmania gegaan en niet meer thuisgekomen”, zegt leraar Raham Badshah. “De leraars zeggen niet te weten waar de meisjes zijn.” Badshah diende klacht in bij de politie, maar dat leverde niets op.

De 41 zelfmoordaanslagen in Pakistan sinds het begin van dit jaar werden allemaal door mannen uitgevoerd. Volgens Ashraf Ali, Talibanspecialist aan de universiteit van Peshawar, dreigt daar weldra verandering in te komen. “De Pakistaanse Taliban zijn erg onder de indruk van Irak, waar vrouwelijke terroristen een molensteen om de nek van de Amerikaanse troepen zijn. Ze willen vrouwen inzetten tegen de Amerikaansgezinde troepen in Pakistan.”

De eerste zelfmoordaanslag door een vrouw in Pakistan vond op 4 december 2007 plaats in Peshawar. Een vermoedelijk Afghaanse vrouw blies zich op bij een controlepost in de buurt van een christelijke school en gebouwen van de inlichtingendiensten.

Ook in het Palestijns-Israëlische conflict zijn er al vrouwelijke levende bommen ingezet. De eerste was Wafa Idris, een 28-jarige Rode Kruismedewerkster die in januari 2002 een bom in haar rugzak deed ontploffen in Jaffa Road in hartje Jeruzalem. Bij de aanslag raakten 140 mensen gewond en kwam naast zijzelf een 81-jarige Israëlische man om het leven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.