Vlaamse politieke kopstukken kiezen hun favoriete EU-leiders

Zeven Vlaamse kandidaten voor het Europese parlement hebben donderdag 14 mei hun favoriete Europese commissievoorzitter en president gekozen. Dat deden ze tijdens het kopstukkendebat op de Gentse universiteit.
Het debat werd georganiseerd door de Jonge Europese Federalisten België (JEF) op de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Gent. Alle aanwezigen deden op twee minuten de koers van hun partij uit de doeken en debatteerden over elkaars punten.
De partijen werden vertegenwoordigd door Derk-Jan Eppink (LDD), Philip Claeys (Vlaams Belang), Dirk Sterckx (Open VLD), Anne Van Lancker (SP.A), Ivo Belet (CD&V), Frieda Brepoels (N-VA) en Bart Staes (Groen!).
Op vraag van moderator Rob Heirbaut, VRT-journalist, stelden de verschillende politici hun favoriete president en commissievoorzitter voor.
Derk-Jan Eppink van Lijst Dedecker, die zijn partij als “eurorealistisch” omschrijft, ziet de Fransman Alain Juppé als ideale commissievoorzitter. Tony Blair, de Britse ex-premier, noemt hij de ideale president. Wie Tony Blair is, hoeft geen betoog, maar Alain Juppé is net iets minder bekend bij het grote publiek. Juppé werd door de Fransman Jacques Delors, de vroegere voorzitter van de Europese Commissie, naar voor geschoven als de ideale kandidaat. Alain Juppé is een 64-jarige Franse politicus die van 1995 tot 1997 Frans premier was en tot op vandaag burgemeester van Bordeaux is. Hij staat bekend als een Europese democraat en kwam in 2004 -samen met de toenmalige Franse president Jacques Chirac- in opspraak in verband met illegale partijfinanciering. Daarvoor kreeg hij 14 maanden voorwaardelijk.
Philip Claeys van Vlaams Belang onderstreept nogmaals dat zijn partij geen voorstellen wil doen, aangezien de extreemrechtse partij absoluut tegen een Europese president of commissievoorzitter is. Het Verdrag van Lissabon, dat het presidentschap mogelijk zou moeten maken, vindt hij dan ook een onzinnig akkoord.
Dirk Sterckx van Open VLD prefereert zijn partijgenoot Guy Verhofstadt als Commissievoorzitter. Hij beseft echter dat die kans irreëel is door de vroegere tegenkanting vanwege Tony Blair en zijn huidige opvolger Gordon Brown. Als Europese president kiest Sterckx voor CD&V-boegbeeld Jean-Luc Dehaene. Hij is de perfecte man voor de job, vindt Sterckx.
Anne Van Lancker van SP.A ziet Anders Fogh Rasmussen als de ideale voorzitter van de Europese Commissie. De ex-premier van Denemarken is echter in april verkozen tot secretaris-generaal van de Navo, waardoor het bij een utopie zal blijven. Als president wil Van Lancker de Ierse ex-president Mary Robertson, een keuze die ze deelt met Frieda Brepoels van N-VA. Robertson was Hoge Commissaris voor de Mensenrechten in de VN tot 2002.  Van Lancker ziet hierin ook misschien een doorbraak in de houding van de Ieren ten opzichte van het Verdrag van Lissabon. Ierland sprak zich vorig jaar in een referendum uit tegen het verdrag. Brepoels behoudt het vertrouwen in de Portugees José Manuel Barroso die op dit ogenblik voorzitter is van de Europese Commissie.
Ivo Belet van CD&V behoudt eveneens het vertrouwen in Barroso, met als alternatief ex-premier Jean-Luc Dehaene. Als president kiest Belet voor de bondskanselier van Duitsland, Angela Merkel, die hij omschrijft als een sterke leidersvrouw.
Bart Staes van Groen! tenslotte gaat voluit voor de Luxemburgse minister-president Jean-Claude Junker. Junker bekleedde tevens belangrijke functies binnen de Wereldbank en het IMF, en is de huidige voorzitter van de Eurogroep die de financiën van de Unie bespreekt. Als ideale president kiest Staes de Frans-Colombiaanse Ingrid Betancourt, bekend door haar ontvoering door de FARC-rebellen. Betancourt is ook een actieve voorstander van een groenere wereld en is lid van de Global Greens.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.