VN willen 'bailout plan' voor armste landen

Sinds de crisis op de financiële markten is “bailout” een echt modewoord geworden in de internationale gemeenschap. De Verenigde Naties (VN) pleiten nu voor een eigen reddingsplan van 300 miljard dollar voor de armste landen in de wereld.
De VN doen hun oproep aan de leiders van de G8-landen (de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Japan, Italië, Canada en Rusland), die morgen (zaterdag) samenkomen voor een economische top op verzoek van de Amerikaanse president George W. Bush. Bij de top van de G20, waar de G8 deel van uitmaakt, zijn ook zijn leiders uit ontwikkelingslanden zoals Argentinië, Brazilië, China en India aanwezig.
De 300 miljard dollar is volgens de VN nodig om de armste landen bij te staan nu ze getroffen worden door de gevolgen van een financiële crisis waar ze zelf geen schuld aan hebben. “De miljarden dollars die in een mum van tijd zijn gevonden om Westerse bankiers te redden, tonen aan dat het eigenlijke probleem niet de beschikbaarheid van geld is, maar het ontbreken van een politieke wil”, zegt Salil Shetty, directeur van de millenniumcampagne van de VN.
Shetty wijst erop dat het behalen van de millenniumdoelstellingen (MDG’s) ook in het belang van rijke landen is, omdat ze bijdragen tot vrede en welvaart in de hele wereld. “Dus of ze het nu doen uit eigenbelang of uit een gevoel van rechtvaardigheid en ethiek, er is duidelijk nood aan een reddingsplan”, zegt ze.
De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, zei donderdag dat er vooral niet teruggekomen mag worden op steun die al beloofd is. “De engagementen moeten nagekomen worden en de vorderingen naar de millenniumdoelstellingen moeten verder gaan”, zei hij. In een brief aan de G8-leiders noemde Ban een aantal zorgen van de VN-lidstaten en wees hij erop dat “meer dan 170 landen, die zelf ook lijden onder de crisis, niet rond de tafel zullen zitten op de top van zaterdag.”
Sociale programma’s
Volgens de Millenniumcampagne van de VN zou het reddingsplan moeten bestaan uit een combinatie van extra hulp door de G8-landen, schuldafbouw en, indien nodig, goudverkopen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). “De regeringen van de landen die de hulp ontvangen, zouden in ruil moeten verzekeren dat de fondsen gebruikt worden voor sociale programma’s rond onderwijs, gezondheid en sociale zekerheid”, zegt de campagne.
Op de vraag hoe zeker hij is dat de G8 gevolg geven aan de oproep van de Millenniumcampagne, antwoordde Shetty: “Ze hebben al herhaaldelijk hun engagement voor de millenniumdoelstellingen uitgesproken, op de Millenniumtop in 2000 tot de wereldtoppen in New York en Gleneagles in 2005, op G8-bijeenkomsten in Hokkaido, Japan en op de MDG-top in New York in 2008.”
Hij wijst er op dat de kosten van het reddingsplan voor een handvol banken en financiële instellingen geschat wordt op een bedrag van zo’n vijf biljoen dollar belastingsgeld. “Dan zeggen dat er geen 140 miljard naar de armste landen ter wereld kan gaan, kan ons erg duur komen te staan”, zegt hij. “Geen andere investering heeft een hogere opbrengst dan een investering in de millenniumdoelstellingen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.