Voormalige topdiplomaten laken “militarisering” van buitenlands beleid

Terwijl het budget van het Pentagon hoogten bereikt die het sinds de Tweede Wereldoorlog niet had, is er voor ontwikkelingshulp en diplomatieke diensten veel te weinig geld. Het buitenlands beleid is “gemilitariseerd”, zeggen voormalige topdiplomaten in een rapport.
Het rapport, geschreven door de Amerikaanse Academie van Diplomatie (AAD) en het Henry L. Stimson Centrum, roept de volgende regering op het aantal diplomaten en ontwikkelingsdeskundigen met de helft te vermeerderen in de komende vijf jaar. Dat zou 3,3 miljard dollar (2,5 miljard euro) kosten, het bedrag dat het Pentagon nu iedere tien dagen aan de oorlog in Irak besteedt.
Militarisering
“Sinds de val van de Berlijnse muur is de diplomatieke capaciteit van de VS uitgehold”, zegt het rapport, waar 14 voormalige topdiplomaten aan hebben meegewerkt. “Het is schadelijk voor het nationaal belang. Het werk komt niet af, en verschuift daardoor naar het leger dat daarvoor niet de juiste deskundigheid bezit. Als gevolg daarvan ‘militariseert’ de diplomatie, en dat proces gaat steeds sneller.”
De schrijvers adviseren om jaarlijks 800 miljoen dollar (600 miljoen euro) aan beleid naar het ministerie van Buitenlandse Zaken over te brengen, zoals hulpprogramma’s die na 11 september 2001 in het leven zijn geroepen. “Dit beleid behoort niet tot de kerncompetentie van het ministerie van Defensie, en kan daardoor afleiden van de puur militaire doelen. Daarnaast is het belangrijk dat niet-militaire activiteiten door diplomaten, niet door soldaten worden uitgevoerd.”
Kritiek
Het rapport sluit aan bij de groeiende kritiek van ngo’s en buitenlanddeskundigen op het Pentagon, dat meer dan 800 overzeese bases heeft. Zelfs het hoofd van het Pentagon, Robert Gates, heeft geklaagd over het onevenwicht: “Het budget voor niet-militaire programma’s blijft disproportioneel klein ten opzichte van wat we uitgeven aan het leger” verklaarde hij vorig jaar. “Het budget voor de diplomatieke instrumenten in het veiligheidsbeleid moet flink omhoog.”
Het ministerie van Defensie heeft in 2009 een budget van 527 miljard dollar (394 miljard euro) - de 15 miljard dollar (11 miljard euro) per maand voor operaties in Irak en Afghanistan niet meegerekend. Dat is 13 keer zo veel als het budget van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Overigens is dat ook voor Gates niet genoeg. Volgens nieuwe schattingen van zijn ministerie gaat defensie in 2010 maar liefst 600 miljard dollar (4,5 miljard euro) kosten.
Vergeleken daarbij stelt de aanbeveling van het AAD-Stimson rapport om 3,3 miljard dollar (2,5 miljard euro) meer aan Buitenlandse Zaken te spenderen, niet zoveel voor.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.