VS grote afwezige op conferentie clustermunitie

De Verenigde Staten, een grote producent van clustermunitie, weigeren mee te werken aan een plan om alle clustermunitie te verbieden. Volgende week begint in Laos een internationale conferentie over een verbod op de productie en het gebruik van de munitie.

Laos, een arm land in Zuidoost-Azië, heeft nog steeds te kampen met bommen die de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen veertig jaar geleden afwierpen.

Tot nu toe zijn er geen signalen dat een Amerikaanse regeringsdelegatie de conferentie zal bijwonen als waarnemer. “We hopen dat de VS zich op het laatste moment bedenken”, zegt Thomas Nash, coördinator van de Cluster Munitions Coalition (CMS), een wereldwijd netwerk van burgergroepen die zich inzetten voor het nieuwste ontwapeningsverdrag, de Conventie over Clustermunitie.

“De Amerikaanse regering is zich bewust van het probleem in Laos”, zegt Nash, voorafgaand aan de eerste internationale conferentie die volgt op het VN-ontwapeningsverdrag dat in augustus in werking trad.

Humanitaire steun


De bijeenkomst van verdragspartijen van de Conventie over Clustermunitie zal naar verwachting delegaties uit honderd landen naar de Laotiaanse hoofdstad Vientiane brengen. Er worden ook activisten van bijna vierhonderd niet-gouvernementele organisaties verwacht.

De afwezigheid van Washington is niet verrassend, gezien het feit dat de VS in 2007 en 2008 niet deelnamen aan het diplomatieke Osloproces dat uitmondde in de Conventie over Clustermunitie. “De VS werkten in 2009 en 2010 ook niet mee aan de conventie en waren afwezig bij de Conferentie over de Vernietiging van Clustermunitie, die in juni 2009 in Berlijn werd gehouden”, staat in de zojuist gepubliceerde Cluster Munition Monitor 2010.
 
Hoewel Washington het ontwapeningsverdrag niet ondertekend heeft, steunt het wel een aantal humanitaire programma’s gericht op de gevolgen van clustermunitie. Laos krijgt bijvoorbeeld steun sinds het midden van de jaren negentig. De VS zouden jaarlijks 2 miljoen dollar pompen in het opruimen van clusterbommen.

“De VS dragen het meest bij aan het opruimen van clustermunitie in Laos”, zegt Stephen Goose, directeur van de wapendivisie van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) uit New York. “Ze houden vast aan het gebruik van de bommen en geven tegelijkertijd geld uit om de rommel na afloop op te ruimen.”

Europa


Goose wijst erop dat de meeste bondgenoten van Washington in de NAVO wel achter de conventie staan. Zij mogen de VS dus niet helpen bij de opslag of het vervoer van de wapens. “Dat betekent dat de Europese bondgenoten geen brandstof mogen leveren voor trucks of vliegtuigen die deze wapens voor de VS vervoeren”, zegt hij.

Washington is niet de enige producent van clustermunitie die het verdrag niet heeft ondertekend. China, India, Pakistan, Israël en Rusland behoren tot de grootste producenten van clustermunitie en ook zij houden zich afzijdig van het verdrag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.