“We zullen onze buitenlandse hulp optrekken” (Obama)

Recente opiniepeilingen voorspellen winst voor Barack Obama in de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 4 november. IPS-correspondent Bankole Thompson had een exclusief interview met de Democratische kandidaat in Grand Rapids, Michigan.
IPS: Zullen de Verenigde Staten onder een regering-Obama hun ontwikkelingshulp optrekken met het oog op de wereldwijde strijd tegen de armoede?
Barack Obama:  Ik heb altijd gezegd dat we onze buitenlandse hulp moeten verhogen. Mijn plannen in dat verband kregen wel vorm voor de recente financiële crisis. We zullen moeten kijken wat er mogelijk is in de begroting van volgend jaar. We gaan zeker niet het mes zetten in de buitenlandse hulp. Maar misschien zullen we de bedragen niet zo snel of niet zo fors kunnen optrekken als ik me vorig jaar voornam.
U wijst er op dat China actief is in Zuid-Amerika terwijl De Verenigde Staten er te weinig ondernemen. Wat zou uw regering doen?
Ik denk dat we op die landen moeten toestappen. We moeten niet alleen samenwerken rond brandende zaken als de drugsbestrijding en de strijd tegen de misdaad, maar ook bekijken hoe we landen kunnen helpen waar nog altijd miljoenen armen leven. Hoe kunnen we hen helpen kansen te scheppen voor banen en groei? Handel speelt daarbij een rol, niet alleen in het voordeel van de bedrijven maar ook van de werknemers. Voor een deel is ook het een kwestie van infrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs. Die dingen maken een groot verschil.
U heeft gezegd dat u het Noord-Amerikaans Vrijhandelsverdrag wil aanpassen als u aan de macht komt. Wat met het Centraal-Amerikaans Vrijhandelsverdrag?
Ik denk dat al onze handelsverdragen sterke bepalingen moeten bevatten over sociale bescherming en milieubescherming, en die moeten we ook afdwingen. Daar zijn we nooit goed in geweest. Dat is iets dat mijn regering zal veranderen.
Hoe wilt u de gevolgen van het reddingsplan voor Wall Street op de Mexicaanse economie aanpakken? De economieën van de VS en Mexico zijn nauw met elkaar verbonden.
Het is niet alleen Mexico. De hele wereldeconomie hangt samen. Europa worstelt nu met financiële problemen die lijken op wat Wall Street doormaakt. Daarom is het belangrijk dat we onze aanpak bijvoorbeeld ook coördineren met de landen van de G20 (een blok van ontwikkelingslanden, nvdr), om ervoor te zorgen dat de regels die wij hier opstellen ook een afspiegeling krijgen overzee. We moeten één set van regels hebben waaraan het internationale kapitaal zich moet houden.
Pakistan komt veel in het nieuws. Er gaat ook nogal wat Amerikaans belastinggeld naar dat land. Hoe zou de relatie tussen Washington en Pakistan er gaan uitzien onder uw regering?
Pakistan is een moeilijk probleem. Je hebt er een fragiele democratie na jaren van militair bewind. En de bergen en heuvels waar de taliban en Al-Qaida zich hebben gehergroepeerd, zijn moeilijk bereikbaar. Ik denk dat de Pakistani zich zorgen maken dat als ze die groepen te zeer opjagen, er meer bomaanslagen zullen volgen zoals de aanslag tegen het Marriott Hotel.
We moeten hen duidelijk maken dat ze verder kunnen rekenen op hulp en steun, maar dat ze in ruil daarvoor meer moeten doen tegen het terrorisme. De bereidheid om samen te werken en de jacht te openen op de mensen die de dood van 3.000 Amerikanen op hun geweten hebben (de slachtoffers van 9/11, nvdr.) moet een voorwaarde worden.”
Nog twee vragen over binnenlandse aangelegenheden. Het reddingsplan voor Wall Street zou ook maatregelen bevatten om de armen en de middenklasse te beschermen. Hoe zou een regering-Obama ervoor zorgen dat die bescherming ook echt blijft werken?
“Er komt een onafhankelijke toezichtsorgaan dat zal controleren wat het ministerie van Financiën doet. En er is wettelijk vastgelegd dat de volledige opbrengst van de verkoop van aandelen die de overheid nu in handen krijgt, zal gebruikt worden om de staatsschuld af te bouwen. Op die manier krijgen de belastingbetalers hun geld terug.
De volgende regering zal daar nauwlettend op moeten toekijken. Ze zal er ook alles aan moeten doen om de huizenmarkt te versterken en te verhinderen dat nog meer mensen gedwongen worden hun woning te verkopen. Dat heeft al verwoestende gevolgen gehad in veel gemeenschappen, vooral onder Afro-Amerikanen en Latino’s.
U heeft het vaak over de oliemaatschappijen in de VS. Ze krijgen per jaar 20 tot 40 miljard dollar aan directe en indirecte overheidssubsidies. Zou uw regering een einde maken aan die steun, of een deel ervan naar alternatieve energiebronnen kanaliseren?
Het is nogal duidelijk dat we de oliemaatschappijen geen belastingverminderingen moeten toestaan als ze per kwartaal 12 miljard dollar winst maken. Beweren dat ze die subsidies nodig hebben, is zinloos. Wij zouden proberen die steun te verschuiven naar zonne- en windenergie en biodiesel, sectoren die heel belangrijk kunnen worden voor onze toekomstige energievoorziening.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.