Zijn Paraguayaanse rebellen nep?

In Paraguay is een nieuwe groep gewapende rebellen opgedoken, het Leger van het Paraguayaanse Volk (EPP). Maar politici plaatsen vraagtekens bij de echtheid van het EPP. Ze vermoeden dat de eerste actie van de groep in scène is gezet om het boerenverzet in diskrediet te brengen.
Een groep mannen viel in de oudejaarsnacht een legerpost aan in Tacuati in het zuidelijke departement San Pedro. Ze plunderden het wapenarsenaal en staken het in brand. De politie kondigde meteen een diepgaand onderzoek aan. De regering van president Fernando Lugo stuurde vierhonderd soldaten en tweehonderd politieagenten naar de zuidelijke departementen San Pedro, Concepción en Amambay.

Boeren zonder land


In San Pedro en Concepción zijn de confrontaties tussen organisaties van landloze boeren en grote landbouwproducenten de laatste jaren verhevigd. Amambay, aan de grens met Brazilië, wordt beschouwd als een doorgangszone voor drugstrafikanten.
“In de zone opereren criminele groepen als bendes van trafikanten die de bevolking willen terroriseren”, zegt Elvio Segovia, onderminister van Binnenlandse Zaken. “De bedoeling van de operatie is de banden bloot te leggen tussen die groepen en netwerken van politieke bescherming.”
In de buurt van de overvallen militaire post werd een pamflet gevonden waarin het EPP de aanslag opeist, zegt Carmen Villalba, de linkse militante die in de cel zit voor de ontvoering van de schoondochter van Enzo Debernardi, minister tijdens de dictatuur van Alfredo Stroessner (1954-1989). Volgens Villalba is de aanslag nog maar het begin van de “gewapende strijd” in Paraguay.
Politiek analist Alfredo Boccia heeft de indruk dat er inderdaad een beginnende gewapende groep bestaat. Volgens hem zijn daar geen boerenorganisaties bij betrokken maar wel mensen die in deze landelijke regio wonen aangezien de groep zich klaarblijkelijk probleemloos kan verplaatsen.

Machtige groepen


Rocío Casco, leider van de Partij van de Beweging naar het Socialisme (P-MAS) betwijfelt of het EPP wel bestaat. Volgens Casco werd de organisatie uitgevonden “om de strijd van de boeren te criminaliseren”. Hij vermoedt dat achter de aanslag machtige groepen zitten, die hun privileges niet willen opgeven en alle middelen inzetten om het proces van politieke en sociale verandering dat vorig jaar met de verkiezing van de centrumlinkse president Lugo is ingezet, te dwarsbomen.
Sinds het begin van de leger- en politieoperatie zaterdag (10 januari) zijn zes boeren aangehouden die verdacht werden van EPP-lidmaatschap. Ze zijn ondertussen weer vrijgelaten. De boeren verklaarden nadien dat ze gefolterd werden, zegt de Koepel van Mensenrechten in Paraguay (Codehupy). Die signaleerde ook dat maandag Martín Ocampos werd omgebracht door huurmoordenaars. Ocampas was leider van de Boerenorganisatie van het Noorden in Hugua Ñandu, een dorp in het departement Concepción, waar van 1989 tot 2005 twaalf boeren werden vermoord die voor hun recht op land waren opgekomen.
Volgens advocaat Juan Martens van de Codehupy bewijst de foltering “dat politieagenten en militairen die niet voorbereid zijn op een echt onderzoek, hun toevlucht nemen tot folteringen om welke persoon ook te kunnen beschuldigen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.