Afrika beter vertegenwoordigd in de ruimte

Nigeria heeft verleden week een communicatiesatelliet gelanceerd van op de Chinese lanceerbasis in Sichuan. Halfweg juni lanceert Zuid-Afrika een tweede satelliet die overstromingen, droogtes en branden moet signaleren vanuit de ruimte.
De lancering van de Nigeriaanse communicatiesatelliet moet de telecommunicatie en de breedbandtoegang tot het internet stimuleren, in Nigeria en op het hele Afrikaanse continent, zegt Turner Isoun, de Nigeriaanse minister van Wetenschap en Technologie, aan de nieuwssite SciDev.Net.
Ahmed Rufai, de Nigeriaanse projectmanager voor de satelliet, zegt in de krant de New York Times dat Nigeria deel wil uitmaken van de digitale economie. “De satelliet zal de digitale economie een duw in de rug geven en de overheid efficiënter laten werken”, zegt ook Isoun.
China heeft de satelliet ontwikkeld, gebouwd en gelanceerd. Bovendien kreeg Nigeria een forse Chinese lening om de satelliet, die 222,9 miljoen euro kost, te betalen. De samenwerking is niet toevallig. Nigeria is een belangrijk olieproducerend land op het Afrikaanse continent, en China doet er alles aan om de aanvoer van olie uit Afrika veilig te stellen. Maar China kijkt verder dan Afrika, en zal ook voor Venezuela een satelliet bouwen.
Op 17 juni lanceert Zuid-Afrika haar tweede satelliet in een baan rond de aarde. De satelliet zal het klimaat in de gaten houden en telecommunicatie met afgelegen regio’s in het land verbeteren. Daarnaast zal ook de lozing van olie door internationale schepen langs de lange Zuid-Afrikaanse kustlijn gedetecteerd worden.
De Union of Concerned Scientists houdt een databank bij met alle satellieten die in een baan rond de aarde draaien. Daaruit blijkt dat slechts een handvol Afrikaanse landen, waaronder Marokko, Egypte en Nigeria, al een satelliet in de ruimte hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.