Oost-Afrika heeft jaarlijks minstens 53,3 miljard dollar nodig om de klimaatdoelen voor 2030 te bereiken

Rijke landen betalen slechts 5% van klimaatfinanciering voor Oost-Afrika

EU Civil Protection and Humanitarian Aid (CC BY-ND 2.0)

In Ethiopië, Kenia, Somalië en Zuid-Soedan hebben langdurige droogte en onregelmatige regenval geleid tot de dood van bijna 13 miljoen dieren en de verwoesting van honderdduizenden hectaren gewassen.

Een nieuw Oxfam-rapport merkt op dat rijke landen minder dan 5% van de 53,3 miljard dollar betaalden die Oost-Afrika nodig heeft om de klimaatcrisis aan te pakken. De uitstoot van de grootste economieën is sinds 1850 nochtans 850 keer groter geweest dan landen als Kenia, Ethiopië, Somalië en Zuid-Soedan samen.

Ondanks hun aanzienlijke verantwoordelijkheid voor de verslechterende situatie in de regio, hebben welvarende landen in 2021 slechts 2,4 miljard dollar aan klimaatgerelateerde ontwikkelingsfinanciering aan Ethiopië, Kenia, Somalië en Zuid-Soedan verstrekt. Nochtans hebben deze landen, en de bredere regio van Oost-Afrika, jaarlijks minstens 53,3 miljard dollar nodig om de klimaatdoelen voor 2030 te bereiken.

Honger door droogte

In Ethiopië, Kenia, Somalië en Zuid-Soedan hebben langdurige droogte en onregelmatige regenval geleid tot de dood van bijna 13 miljoen dieren en de verwoesting van honderdduizenden hectaren gewassen. Miljoenen mensen zijn hierdoor zonder inkomen of voldoende voedsel achtergebleven. Het rapport - getiteld ‘Unfair Share’ - schat dat de totale verliezen in deze landen tussen 2021 en eind 2023 kunnen oplopen tot wel 30 miljard dollar, waarvan 7,4 miljard dollar wordt toegeschreven aan verloren vee alleen.

In totaal lijden meer dan 40 miljoen mensen in deze vier landen ernstige honger als gevolg van twee jaar van droogte en aanhoudende overstromingen, verergerd door ontheemding en conflicten. Ondanks deze immense humanitaire crisis hebben rijke landen slechts ongeveer een derde van de VN-oproep voor Oost-Afrika in 2021 vervuld.

Het rapport benadrukt dan ook de verantwoordelijkheid van geïndustrialiseerde economieën, met name de G7-landen en Rusland. Sinds 1850 hebben die samen 85 procent van de wereldwijde uitstoot veroorzaakt. Dat is volgens de onderzoekers 850 keer meer dan Kenia, Ethiopië, Somalië en Zuid-Soedan samen hebben uitgestoten.

‘Zelfs volgens hun eigen royale boekhouding hebben vervuilende landen slechts peanuts gegeven om Oost-Afrika te helpen hun klimaatinspanningen op te schalen.’

Schuldenspiraal

‘Zelfs volgens hun eigen royale boekhouding hebben vervuilende landen slechts peanuts gegeven om Oost-Afrika te helpen hun klimaatinspanningen op te schalen’, zegt Oxfam Afrika-directeur Fati N’Zi-Hassane. ‘Bijna de helft van de middelen (45 procent) die ze wel hebben gegeven, waren leningen, waardoor de regio verder in de schulden is gestort.’

Het rapport wijst op extreem weer als de belangrijkste oorzaak van de honger in het gebied: droogte door klimaatverandering is bijvoorbeeld maar liefst honderd keer waarschijnlijker geworden. ‘Sinds de laatste droogte in 2017 is het aantal mensen dat dringend hulp nodig heeft in de vier landen meer dan verdubbeld - van 20,7 miljoen naar 43,5 miljoen’, aldus N’Zi-Hassane.

Deze week hield Oxfam een rondetafelgesprek over het thema op de eerste Afrikaanse Klimaattop in Nairobi. ‘Oxfam dringt er bij de Afrikaanse leiders op aan om hun stem te laten horen en de rijke vervuilende landen ter verantwoording te roepen voor deze klimaatcrisis. Rijke landen moeten onmiddellijk geld inbrengen om te voldoen aan de humanitaire VN-oproep van voor Oost-Afrika, om nu levens te redden’, zegt N’Zi-Hassane.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.